Cookie Consent piškotki

gumb-videogalerija-siv gumbi-ze-veste-siva gumbi-mnenja-strank
oddaj-povprasevanje

Pleskanje in barvanje sten stanovanja, sobe z intenzivnimi toni?

Pleskanje in barvanje sten stanovanja z živimi barvami je nekoliko bolj zahtevno. Lahko prihaja do slabega prekrivanja spodnjega sloja, lahko je barva neenakomerno nanešena, se vidijo lise, opazijo se občutne razlike med valjčkom in čopičem, stiki so neravni, pod zaščito s trakom barva zateka in naredi grdo linijo. Še bi lahko našteval.

Kako torej izvedemo pleskanje in barvanje barvne stene?

Po zaključeni pripravi podlage, pleskanje in barvanje izvedemo v šestih korakih:

barvanje_sten

1. Pleskanje in barvanje stropov

Najprej se lotimo pleskanja in barvanja stropov. Kote prepleskamo vsaj centimeter na sosednjo steno, v primeru izdelave spuščenega robu pa za želeno širino robu. S tem se izognemo kasnejšim popravilom, ko pri izdelavi linije zaradi neravnin del kota ni prepleskan.

Barvanje napušča - opaža ali lesenih ograj z lazurnimi premazi

Kdaj je potrebno barvanje opaža?

pleskanje_napuscaBarvanje opaža ali napušča je potrebno, ko je lazurna zaščita oslabljena. Na pogled je torej površina matirana, sijaj je viden samo na delih, ki jih sonce redkokdaj obsveti.

Barvanje lesa - zakaj?

pleskanje_napusca01Barvanje lesa podaljša njegovo življenjsko dobo. Mesta, ki so izpostavljena UV - žarkom, hitreje izgubijo lastnosti zaščite lesa.

Ko je površinska zaščita dotrajana, vremenski vplivi najedajo zunanjost lesa. Prične se sušiti, nastajajo razpoke in se s časom povečujejo.

Vanje prodira vlaga, pozimi zmrzuje in les začne propadati. Videz ni nič kaj privlačen, sanacija v takih primerih pa zahteva zamenjavo dotrajanih delov z novim lesom in ponoven nanos zaščite.

Barvanje lesa to zaščito obnovi in onemogoča nadaljno propadanje lesa.

Barvanje napušča - koliko nanosov barve?

pleskanje_napusca02Barvanje napušča, ograje, oken in polken, ki so zaščiteni z lazurnim premazom, je z estetskega in ekonomskega vidika smiselno pričeti, preden zunanji vplivi načnejo povrhnjico lesa.

V teh primerih zadostuje že eden do dva nanosa barve, medtem ko dotrajana zaščita potrebuje vsaj tri, včasih tudi štiri nanose barve (merilo naj bo lesk prebarvanega lesa). Poraba materiala in časa za vzdrževanje je takrat bistveno večja, včasih pa zahteva tudi zamenjavo dotrajanih delov lesa.

Pleskanje napušča - cikel obnavljanja zaščite lesa?

pleskanje_napusca_grafNeredno vzdrževanje ima poleg estetskih tudi ekonomske posledice. Kako rastejo stroški obnove pri vedno bolj dotrajanem lesu, prikazuje graf.
Višji stroški so plod večkratnega nanosa zaščitnega sloja, zamenjave dotrajanih delov napušča, ograje ali oken in večjih časovnih potreb.

Najbolj ekonomično je obnoviti pleskanje napušča vsakih 4-6 let!
Tako zadostuje že enkraten nanos, manjša je poraba materiala in ni potreb po zamenjavi dotrajanih delov.

Proaktivno vzdrževanje objektov, upravljano v ciklih.

  • Ocenite trenutno stanje svojega napušča, ograje in ostalih lesenih elementov.
  • Razdelite jih na tri dele (npr. napušč, okna, ograja).
  • Barvajte posamezen del na dve leti.

Slikopleskarstvo Kalinero vodi evidenco kdaj so vaša okna, napušč ali ograja nazadnje pleskani. Prepustite skrb za vaš dom aktivnemu vodenju. Naj vas pokličemo, ko bo potrebno obnoviti zaščito ali le oceniti stanje.

Bi radi izvedeli, v kakšnem stanju je vaš les, kdaj bo potrebno barvanje in koliko vas bo stalo? Zahtevajte brezplačno informativno oceno slikopleskarskih del ali pokličite na 031 777 331 takoj, da določimo termin ogleda.

Vas zanima  koliko lahko prihranijo vaša okna z novimi tesnili?

Tesnjenje oken in vrat s silikonskimi tesnili

Preberite si: Kako letno prihraniti 320l kurilnega olja?

Vaših oken zaradi različnih vzrokov ni možno ali dovoljeno zamenjati (spomeniško varstvo, finančna zahtevnost, najemniško stanovanje, ...)?

Kakšna tesnila uporabiti?

Silikonska tesnila po svojih lastnostih presegajo tesnila iz drugih materialov, med drugim se bistveno manj deformirajo kot tesnila iz drugih vrst materialov, saj so odporna proti vremenskim vplivom, UV - žarkom in staranju. So vododržna, tesnijo vse površine, imajo izjemno dolgo življenjsko dobo in ne potrebujejo vzdrževanja.

Kje prihaja do toplotnih izgub pri oknih?

Do toplotnih izgub pri netesnih oknih in vratih prihaja predvsem na stiku med krilom in okvirjem, zato pri starih oknih in vratih tesnimo ravno ta mesta.

Pri vezanih oknih mora biti tesnilo vgrajeno med okenskim okvirjem in notranjim delom krila, s čimer v veliki meri preprečimo kondenzacijo na steklih. Pri dvojnih (škatlastih) oknih pa iz istega razloga zatesnimo samo notranji del okvirja.

Kako poteka vgrajevanje tesnil?

Montaža silikonskih tesnil je hitra, čista in brezprašna. Monter z rezkalnikom, ki je priključen na sesalec, izdela utor v okenski ali vratni okvir in vanj vstavi tesnilo ustrezne debeline.

Na vgrajena tesnila ob normalni uporabi dajemo deset letno garancijo.

 

Kakšna investicija je potrebna?

Zahtevajte informativno ponudbo za vgradnjo tesnil v svoja okna in vrata!

Vas zanima kako odpraviti plesen?

Barvanje oken in vrat

Les potrebuje vzdrževanje. Notranji vplivi so sicer večinoma mehanske narave je pa zato zunanjost toliko bolj izpostavljena. UV-žarki, vlaga, sneg, temperaturne razlike, najedajo vrhnjo zaščito lesa.

Ko je ta oslabljena, skozi pore pronica vlaga, dodamo še nizke zimske temperature in naše lesene površine z leti dobivajo vedno bolj žalostno podobo. Zaščitni sloj je treba obnoviti, dokler les še ni globinsko poškodovan.

Razvili smo postopek za učinkovito obnavljanje in zaščito lesenih oken in vrat.

pleskanje_vrat10

1. Zaščita

Pri vratnih okvirjih z ličarskim trakom zaščitimo tla, kjer se jih okvir dotika, nato s papirjem še ostalo površino tal.

pleskanje_vrat

2. Demontaža

Demontiramo vse zunanje dele kljuk in ročajev. Starejše okenske kljuke po navadi dobro nalegajo le k istemu oknu, zato jih je pametno označiti.

pleskanje_vrat2

3. Groba priprava

S kovinsko lopatico odstranimo vse odstopajoče dele barve in dotrajan steklarski kit, ki nima več dobrega oprijema.

adaptacija09

4. Prvo kitanje

Z dvokomponentnim ličarskim kitom pokitamo vse luknje, odrgnine, poškodovane dele. Odstranjen steklarski kit nadomestimo z novim.

pleskanje_vrat45. Brušenje

Okna in vrata snamemo z vodil. Zbrusimo celotno površino do matiranega učinka. Uporabljamo stroje s sprotnim odsesavanjem prahu, na mestih, kjer to ni mogoče pa ročno.

Granulacija brusnega papirja se giblje med 60-120 za strojno brušenje in 100-120 za ročno. Vse površine dobro ometemo, kote posesamo ali spihamo.

pleskanje_vrat146. Drugo kitanje

Pokitamo še manjše detajle, ki so se pokazali. Zbrusimo, ko je suho, in še enkrat ometemo.

pleskanje_vrat6

7. Temeljna barva

Preden pričnemo barvati, še enkrat obrišemo vso površino in spihamo kote. Vedno začnemo od zgoraj navzdol.

Sledi pleskanje. Manjše površine in kote s pleskarskim čopičem, večje pa s kratkodlakim valjčkom. Najprej prebarvamo okvir oken ali vrat, potem pa spodnji, zgornji in zadnji rob okenskih in vratnih kril, ki jih nato namestimo nazaj na okvir. Nazadnje prebarvamo vse ostalo. Barvo enakomerno raztegnemo preko cele površine. Morebitne kapljice barve sproti popravimo s čopičem, dokler se še niso utrdile.

pleskanje_vrat13

8. Drugo brušenje

Ko se temeljna barva presuši, površine nežno zbrusimo s finim brusnim papirjem, najbolje z obrabljenim iz prvega brušenja.

Bistveno je odstraniti drobce prahu in kapljice, če so se pojavile, pri tem pa ne brusimo do lesa. Površino dobro obrišemo z rahlo vlažno krpo in spihamo kote.

pleskanje_vrat12

9. Finalno kitanje

Zadnje kitanje pred lakiranjem delamo s kiti na oljni osnovi, da ne pride do matiranja laka.

Razpokane stike letvic in špranje zapolnimo z akrilnim kitom v tubi. Površino kita enakomerno zgladimo, da ni nikakršnih robov. Tako je pripravljeno za lakiranje in naknadno brušenje ni zaželjeno.

pleskanje_vrat11

10. Lakiranje

Površine obrišemo in spihamo. Postopek lakiranja je identičen nanašanju temeljne barve.

pleskanje_vrat15

11. Montaža

Naslednji dan sledita montaža in odstranjevanje zaščite.

Postopek je razvit za pleskanje s sintetičnimi, dvokomponentnimi ali vodnimi barvami. Paziti je potrebno na različne kvalitete barv, ki med seboj niso kompatibilne. Povzročijo lahko razna rezjedanja podlage, luščenje, napihovanje in še marsikaj. 

Slikopleskarstvo Kalinero zna poskrbeti, da vaša okna in vrata izgledajo kot nova! Zahtevajte informativno ponudbo prenove vaših oken ali vrat preko spletnega obrazca za oceno slikopleskarskih del ali pokličite na 031 777 331 in se dogovorite za ogled.


Kako pa poteka pleskanje napušča z lazurnimi premazi?

Featured

Barvanje stanovanja, beljenje sten

barvanje_stanovanjaBarvanje stanovanja in beljenje sten, je lahko prijetno opravilo. Bodimo pozorni, da ustrezno pripravimo podlago in prostor, če je potrebno, stene pred tem tudi zgladimo in izravnamo (glajenje in kitanje sten).
  • Belo naj bo res belo. Mesta nad radiatorji, okoli stikal in izpostavljeni vogali so bolj onesnaženi. Ta področja najprej premažemo z beležem.
  • Nato s pleskarskim čopičem prebelimo vse kote, stike oken in vrat, letvic parketa, okoli luči in polic.
  • Za radiatorji in omarami belimo z manjšimi pleskarskimi valjčki.
  • Beljenje sten in barvanje stanovanja, oziroma vseh večjih površin, pa opravimo z večjimi valjčki.
  • Stropove pleskamo v smeri proti vpadnici svetlobe. Belež enakomerno porazdelimo preko celotne površine, pri tem smo pozorni, da za seboj ne puščamo morebitnih sledi valjčka.
  • Uživajte pri barvanju sten v stanovanju in rezultat vam bo v veselje.

Pleskanje stanovanja - katero barvo uporabiti?

barvanje_stanovanja_beljenjeZa beljenje sten in barvanje stanovanja uporabljamo različne materiale. 
Slikopleskarstvo Kalinero ima izkušnje in znanje za uporabo različnih materialov. Pleskanje stanovanja prilagodite vašim potrebam. Bolj obremenjene površine je smiselno pleskati z odpornejšmi materiali.

Vas zanima, kateri material je najprimernejši za vaš dom? Sporočite nam svoje želje na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. in brezplačno vam bomo predlagali najprimernejšo rešitev za vsa slikopleskarska dela.

Z našim sistematičnim pristopom zagotovimo, da pridobite informacije o prednostih in slabostih različnih materialov, ki jih uskladimo v ponudbi, v skladu z vašimi željami. Tako lahko zagotovimo najprimernejšo rešitev, ki bo ustrezala vašim potrebam in potrebam vašega prostora.

Pokličite 031 777 331 ali izpolnite kontaktni obrazec za oceno slikopleskarskih del in določili bomo termin ogleda.

 

Mogoče pa vam klasično beljenje sten in barvanje stanovanja ali poslovnega prostora ne prinaša več užitka in si želite z barvami popestriti svoj prostor.

Vas zanima, kako poteka
barvanje stanovanja z močnimi toni?

Glajenje in kitanje sten

Kako poteka glajenje in kitanje sten?

glajenje_kitanjeOsnova za kvalitetno izvedbo glajenja in kitanja sten je pravilna priprava podlage.
  • Betonske strope in stene praviloma gladimo v treh slojih. S prvim slojem podlago zgladimo grobo (večinoma se za to uporablja Kemaglet FX ali G), z naslednjimi sloji pa fino. Možnosti glede debeline nanosa so omejene v milimetrih. Za kvalitetno izvedbo je pomembno, da so stene in stropi ravni ter brez večjih prehodov.
  • Glajenje ometanih površin poteka v dveh slojih. Uporabljamo materiale v prahu, ki jih je pred uporabo treba zmešati (Nivelin, Kemaglet, ipd.) ali že namešane pastozne materiale, namenjene takojšnji uporabi (Jubolin, Spektra kit ipd.).
  • Za glajenje mavčno-kartonastih plošč zadostuje enkraten nanos izravnalne mase, seveda pod pogojem, da je bandažiranje stikov pred tem že kvalitetno opravljeno.
  • Luknje in razpoke pokitamo. Ponavljajoče razpoke dodatno okrepimo z vgradnjo bandažne mrežice.
  • Razpoke po celotnih stenah saniramo z vgradnjo armirne mrežice preko celotne površine.
  • Posušene stene nato strojno in ročno obrusimo. Uporabljamo kvalitetne stroje s sprotnim odsesavanjem prahu. Stene so s tem tudi ometene in posesane.
glajenje_kitanje01Naš sistem kontrole zmanjša možnost napak. Z reflektorji pregledamo vsak košček stene in pomanjkljivosti popravimo takoj.

Prostor v celoti posesamo.
 

 

Vsak material ima določene prednosti in slabosti. Slikopleskarji Kalinero poznajo lastnosti posameznih materialov in vedo, kateri materiali ustrezajo posamezni rešitvi.

 

Pokličite 031 777 331 za konkretne informacije za svoj dom ali pa se dogovorite za ogled in izdelavo ocene slikopleskarskih del.

gumb-videogalerija-siv gumbi-ze-veste-siva gumbi-mnenja-strank oddaj-povprasevanje

slikopleskarski mojster vse storitve AAA bisnode2021 Preglednik stavb jub certifikat